De waarheid over je bedrijf opbouwen

Geschreven door Iris Franke

mei 22, 2024

Ondernemen: je begint eraan omdat je verlangt naar meer vrijheid

Je droomt ervan om je eigen baas te zijn, je eigen uren te bepalen, werken vanuit die hangmat op dat strand of misschien zelfs wat vaker die welverdiende vakantie nemen en die laptop helemaal lekker thuis laten.

Geen gezeur meer van een manager, geen vaste werktijden en vooral geen beperkingen. De vrijheid om je eigen keuzes te maken en je eigen koers te bepalen, dat is waar je naar verlangt. Je zit vol ideeën, dus wanneer de mogelijkheid om een bedrijf te starten lonkt, grijp je met 2 handen die kans om je leven precies zo in te richten als jij wilt.

Maar de realiteit? Die vrijheid kan je de eerste tijd wel op je buik schrijven, want een bedrijf opstarten is keihard werken.

Wanneer je daadwerkelijk de stap zet naar het ondernemerschap, komt de werkelijkheid snel om de hoek kijken.

De romantiek van vrijheid maakt plaats voor de harde realiteit van lange dagen (en nachten), eindeloze takenlijsten en een constante stroom van verantwoordelijkheden. Plotseling ben je niet alleen de CEO, maar ook de boekhouder, de marketeer, de klantenservice, de grafisch vormgever en nog veel meer.

De eerste maanden – en soms zelfs jaren – zijn gevuld met uitdagingen die je niet had voorzien. Je werkt harder dan ooit tevoren, vaak zonder de garantie dat al je inspanningen direct zullen lonen. 

Op sociale media lijkt het allemaal zo makkelijk

Die succesvolle ondernemers die je volgt, delen foto’s van hun paradijselijke werkplekken en verhalen over hun indrukwekkende inkomsten.

Na 3 maanden hadden ze dít al bereikt.

Na een half jaar wisten ze zo veel dat ze business coach werden.

Na een jaar draaide ze 100.000 euro. Per maand natuurlijk.

Het lijkt alsof ze nauwelijks moeite hoeven te doen om hun succes te behalen. Hun leven lijkt een oneindige vakantie, vol met vrije tijd, luxe en rust. Ze zeggen dat jij dat ook kunt bereiken – als je hun methode volgt, hun cursus koopt of hun coaching boekt. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

Je kent ze wel, die concullega’s op Instagram. Ze vertellen je mooie verhalen over zeeën van vrije tijd, 10k per maand verdienen binnen een half jaar, en innerlijke rust door mindful te ademen.

Maar laten we eerlijk zijn: een bedrijf starten én resultaten behalen, dat is keihard werken.

Het is verleidelijk om te geloven dat het voor jou ook zo makkelijk kan zijn, dat je met de juiste tips en tricks binnen no-time dezelfde resultaten kunt behalen. 

Maar de waarheid is dat achter elk succesverhaal op Instagram een hoop bloed, zweet en tranen zit. Wat je vaak niet ziet, zijn de lange nachten, de frustraties en de stress die erbij komen kijken. 

Ik denk daarom dat je ook gewoon niet alles moet geloven wat de zoveelste business coach met een succesformule je probeert te verkopen, maar dat ter zijde. 

Een bedrijf starten en daadwerkelijk resultaten behalen, vraagt om doorzettingsvermogen, toewijding en een enorme hoeveelheid werk. Het is een proces van vallen en opstaan, van leren en groeien.

En dat is helemaal oké. Het harde werken, de uitdagingen en de groei die je doormaakt, zijn wat het ondernemerschap uiteindelijk zo waardevol maken. Ondernemen moet je uiteindelijk óók gewoon leren.

Wil je hulp bij het opbouwen van dat lekkere bedrijf waar je zo om zit te springen?

Het opbouwen van een succesvol bedrijf is een intensieve klus die veel van je vraagt. Soms voelt het alsof je er helemaal alleen voor staat, en dat kan behoorlijk overweldigend zijn. Maar wat als ik je vertel dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen? Wat als je een partner zou hebben die je kan begeleiden en ondersteunen bij elke stap van het proces?

Ondernemen is niet iets wat je in isolatie hoeft te doen. Sterker nog, de meeste succesvolle ondernemers hebben een netwerk van mentoren, adviseurs en ondersteuners die hen helpen om hun doelen te bereiken. Samenwerken met de juiste mensen kan het verschil maken tussen eindeloze stress en een gestage vooruitgang richting je doelen.

Er zijn manieren om je onderneming efficiënter en succesvoller te maken, zonder dat je jezelf uitput. Veel ondernemers maken de fout om alles zelf te willen doen. Dit leidt vaak tot uitputting en frustratie, omdat je simpelweg niet overal tegelijk kunt zijn en niet overal even goed in kunt zijn. Door taken uit te besteden en samen te werken met experts, kun je je concentreren op wat jij het beste doet en wat het meeste waarde toevoegt aan je bedrijf.

Gelukkig hoef je het niet allemaal alleen te doen.

Ik sta écht klaar om je te helpen

Plan een kennismaking als je zaken zoals je website, SEO, contentmarketing of technisch geneuzel wilt uitbesteden. Laat deze klussen aan een expert over, zodat jij je kunt concentreren op wat echt belangrijk is: je bedrijf laten groeien. Met de juiste ondersteuning kun je tijd en energie besparen en tegelijkertijd betere resultaten behalen.

Plan een 1-op-1 strategiesessie van 1 á 1,5 uur als je zelf aan de slag wilt, maar wel met actiepunten waar je wat aan hebt en een plan om resultaten te halen. Tijdens deze sessie krijg je concrete adviezen en een stappenplan waarmee je direct aan de slag kunt. Geen vage theorieën, maar praktische tips en strategieën die echt werken. Zo kun je met een frisse blik en nieuwe energie verder bouwen aan je onderneming.

Liefs Iris

 

 

 

Boek een 1 op 1 strategiesessie

Wil je een boost geven aan je onderneming maar weet je niet precies waar je moet beginnen of weet je wel wáár je moet beginnen, maar je weet niet hoe?

Lees ook…

Kleine doelgroep – jouw doelgroep écht aanspreken

Kleine doelgroep – jouw doelgroep écht aanspreken

Als (startende) ondernemer wil je iedereen helpen Je wilt online groeien, meer klanten aantrekken, naamsbekendheid krijgen en de go-to topper worden voor mensen die met dát specifieke probleem zitten, waar jij ze absoluut mee kan helpen en het lijkt logisch om je...

Word de bestie van je ideale klant

Word de bestie van je ideale klant

Hoe krijg je klanten als je niet commercieel bent of wil zijn? Eerlijk is eerlijk: als ondernemer schipper je voortdurend tussen jezelf laten zien als écht mens, je expertise tonen op een professionele manier, je authentieke missie delen, persoonlijke relaties...